Archive for June 19th, 2010


@ gabriela, care îmi scrie:

“iti propun sa scrii despre feminitate in zilele noastre 🙂 “

Aha, vrei să mă nenorocești… Mi-ai adus aminte că biata mama îmi spunea, obsesiv, de la 18 ani, Manon, tu ești distinsă, trebuie să te îmbraci în rochii, la care eu, cu pantalonii mei de MC Hammer și cu codițe rasta, răspundeam, cu nasul fudulat de cool-itate (?), Mamă, am tot timpul să port taioare, de la 40 de ani încolo… Off, ce-ar răspunde mama mea acum…

Eu cred că feminitatea nu are un statut clar, ca să nu mai zic că de ani buni se schimbă în funcție de trendul modei, căci, fatal și ironic, femeile sunt, azi, privite după criterii ce țin de imaginile împroșcate de televizoare.
În reacție la asta, multe femei s-au făcut amazoane, devenind mai războinice decât Gingis Han, cuceritorul.

Femeile, azi, sunt drămăluite din ochi și de masculi și de surate, sunt scormonite adânc în cupa care – nu se știe – poate adăpostește chestii false sau scanate scrutător la ten, acolo unde se umblă cu seriga de insulină, plină de botox sau de colagen. Iar dacă rezultatul evaluării este da, plastic, sunt declarate feminine (bloody hell!!).

Deci, unde e feminitatea și, mai ales, ce, doamne iartă-mă, este ea? Imaginea de păpușă? …Printre atâtea business women care tropăie în pantaloni?

Sunt ultima femeie din lume care ar putea să răspundă la această întrebare dublă.

Consider că picioarele unei femei trebuie purtate semi-ascuns în rochii sau în fuste – eu mă îmbrac, aproape exclusiv, în pantaloni de rapper. Când merg la un eveniment costumată în femeie, toată lumea îmi face complimente de parcă abia atunci mă descoperă, deci îmi vine să fug rupând pământul, e la fel de stingheritor ca și reproșul mut.

Consider că femeia trebuie să își scoată glezna cea frumoasă în evidență, purtând tocuri decente la pantofii delicați – eu nu ies din platforme, de aici și mersul soldățesc, specific frontului de est. Când am în picioare pantofei delicați, e chinul de pe lume, căci, conform bancului cu blonda aia care avea pe urechi căști în care auzea inspiră, expiră, creierul meu îmi șoptește suav dar ferm, nu face pașii mari, că nu ești în cizme, rapandulo.

Consider că femeia trebuie să aibă, dacă îi stă bine, părul de lungime medie, pentru a face cu el tot felul de giumbușlucuri, în funcție de ținută – eu sunt tunsă ca pe aripile vântului – dacă păstrăm decența, tăiem aripile și reținem doar cuvântul vântul.

Și frate, da, femeia trebuie să aibă mașină personală, ca să urce în ea cu tot aranjamentul, nu să transpire, călcată pe pantofi, în autobuzele care-ți oferă confortul unei sardine moarte – eu nu am nici măcar sfânta bicicletă, care mi-ar putea justifica ținuta FUBU.

Scriam deunăzi în jurnal despre noua modă pentru femei, care impune pantalonii pe care eu îi numesc cu generozitate patul lui procust, iar cineva, la comentarii, mi-a pus o poză cu și mai noua modă la pantaloni, ăia care nu sunt nici șalvari, nici fustă, cărora fratele meu le spune, și mai generos, căcați la cur.
…Și-mi ateriză Iulia din Italia cu pantalonii pe care îi bârfirăm noi pe aci…Îmi ascuțisem limba, să îi spulber, dar cum s-o fac, fra-tee, că îi stăteau perfect pe corpul ăla de statuie antică? (Mărturisesc- dacă tot mă iau singură în tărbacă- cu voce șoptită, că i-am probat și eu, ca să vedeți suflet de trădătoare + ca să îmi iau pedeapsa, da, îmi stăteau ca dracu’…)

Dar, știi ceva, Gabriela? Feminitate înseamnă să te simți bine în pielea ta curată și în ținuta care îți reflectă personalitatea, căci feminitatea nu trebuie stoarsă din interior și așezată forțat la vedere, aliniată la trend… Feminitate nu înseamnă pisiceală sau, yaik-ul meu, afectare în vorbire cu genele date pe spate, vorbit din vârful buzei de la înălțimea tocurilor de șaișpe…

Nu știu, nu știu cum este pentru voi, aștept să-mi spuneți.

În ceea ce privește, feminitatea este un mic ceva, rotund și luminos, care se dezvăluie numai în preajma LUI…
…Și se manifestă așa: îi cuprind fața cu palmele, îmi așez gurița pe a lui și îl pup ușor, respirându-l.

…Garantez că  momentul umbrește imaginea cu mine coafată, demnă și în taior. (aici io scot limbuța la voi, de alintare) 😉

@Prahovean, care mă roagă să scriu despre:
“Dezghetarea sufletelor inghetate bocna, cum sa ajungem sa aratam comorile sufletului nostru date de Domnul celor de langa noi, care par departe, la ani lumina, de noi…”

Diversitatea tipologiilor umane, care transpare în fața ochilor noștri sub numele generic de aparență ascunde, paradoxal, ca esență, doar trei tipuri de suflete – spun eu, bazată exclusiv pe săpături personale plus considerații subiective.

Sufletul lumină – reprezentat de o sferă incandescentă. (Te naști cu el)
Oamenii care îl posedă sunt chinuiți pe toate coordonatele: spiritual, sentimental, cerebral.
Ei văd și simt tulburător de mult și de greu, manifestă simpatii spontane, sunt creativi, profund empatici și nu-și găsesc rostul și liniștea.
Dacă sunt norocoși, la un moment dat se produce declicul care îi ajută să înțeleagă că sfera incandescentă face rău și doare dacă e ținută numai pentru ei, și că liniștirea zbuciumului personal poate fi obținută doar prin deschiderea către ceilalți, pentru ca lumina și căldura să se reverse asupra celor din jur.

Sufletul bolovan – are ca reprezentare două pietre de cremene. (Te naști cu el)
Acești oameni macină, între cele două pietre, tot ceea ce li se întâmplă, pisând, până la fir de praf, sentimente, gânduri, aspirații -le digeră doar când sunt mărunte. E o soartă tristă, căci ei nu simt culmi de extaz sau cădere amară în penitență. Închiși în propriul ego, fără dorință de a evada dincolo, sunt prăfuiți în comunicare, au ochi de pește, vampirizează energetic și nu pot înțelege că, pentru a face scântei, cremenea nu trebuie lovită de ea însăși, ci de amnar. Îi recunoști ușor, căci ei trăiesc doar pentru a mânca. Tot din aceeași categorie  fac parte și cei care își scrijelesc numele obsesiv, peste tot, chiar și pe scoarța copacilor, pentru că îi roade, ancestral, o singură teamă, neconștientizată. Teama de implacabila murire.

Sufletul sloi de gheață – reprezentat de o bucată colțuroasă de gheață.
Surprinzător sau nu, acești oameni nu se nasc așa, ei își congelează sentimentele și simțirile firești, pentru a se proteja, căci au istoric de traume și tare majore.
Își acoperă cicatricile cu rece, pentru a atenua durerea, sfârșind, fatal, prin a deveni insensibili la tot ce-i omenesc, ferindu-se, printr-un proces alambicat și bine pus la punct, de tot ceea ce le-ar putea readuce la suprafață trăiri intense, nu dintr-un egocentrism feroce, ci din teroarea că nu vor primi la fel de mult pe cât pot oferi.
Unii dintre acești oameni pot fi recunoscuți ușor, căci apelează inconștient la alcool sau la droguri într-un mod constant, până când acestea îi consumă și le dau o dependență maladivă, păcălindu-i că starea de amorțeală va dura o veșnicie.
Sufletele de gheață țin înăuntru, prizonier, un suflet lumină.

***

Noi ne mirăm că nu ne merg relațiile, indiferent de ce natură sunt ele. Dacă facem o socoteală simplă și alăturăm două suflete, din două categorii diferite, rezultatul este clar.

Cum dezghețăm, intrebi, Prahovean, sufletele înghețate bocnă?
…Nu le poți dezgheța dacă ai suflet bolovan, e clar (căci le spargi de le omori).

Sufletele de gheață au ajuns să sufere această transformare tocmai din cauza întâlnirilor cu cele bolovan, față de care simt o atracție fatală.

Eu am suflet lumină. Nu pot sfărâma stânca, dar pot topi ghețarul…

…Dar cum? Pot, numai dacă mi se cere ajutorul și suntem doi în mod constant. Uneori nu e nevoie de cuvinte, căci simt zbuciumul și nevoia.
Apoi începe munca, epuizantă, pentru că, pe măsură ce îl topesc și îi aduc aminte de căldură și de frumos, îi scot la iveală lucruri delicate, dar și angoasele profunde. S-a obișnuit să fie protejat de insensibil, iar frica îl paralizează, dacă mă expun, iar, și sunt lovit? Mă doare, nu mai vreau să mă doară…
Am la activ o experiență tristă și recentă: acum o săptămână, un suflet de gheață, netopit încă, a fugit, lăsând în urma lui o dără luminoasă de apă …
…Iar eu privesc, de șapte zile agonice, la drumul marcat de ea, și pentru prima dată în viață, nu știu ce să fac, să o urmez sau să rămân aici, încremenită în legea nescrisă a iubirii care nu-ți dă voie să faci bine cuiva, dacă pentru acea persoană binele înseamnă rău?

…Dacă vreun suflet sloi citește ce am aberat eu pe aici, se recunoaște și vrea ajutor, iată, încălzește-te puțin AȘA (focus pe imagine, și nu uita: pathos vine de la suflet lumină)

Lista cu linkuri rămâne deschisă, la comentarii…

Funcția de motor. Psst, Șase!
@CristiMe, care îmi sugerează să scriu despre  “Doamnele furacioase de la magazin 🙂 ,stil pamflet”.


Declarație

Subsemnata, Florica Cărăuș, declar pe înregistrare cu voce ce s-a petrecut în ziua de ieri, la ora 18 seara, că nu am școală, acolo la țară unde am crescut eram 12 guri și mă trimeteau la câmp, fiind mai mare, ca să iau din grădinile oamenilor ce s-o găsi…
….Iar când ne-am mutat la București de ne-a luat în casă mătușa aia bătrână, nu îmi lăsa nimic din ce produceam, că vroiam și eu să învăț să scriu și să merg la educație, dar fără bani, de unde pachet, să umblu în geantele elevilor și să mă întorc la corecție?

Dau declarația în oral și mi-o scrie doamna Pătrașcu, ca să pun eu degetul pentru conformitate.

Deci ieri am fost la supermarket cu Luci Firavu, concubina soțului meu ca să ne uităm fără să vrem să se declanșeze scandal.

Eu nu am vrut să merg căci am cazier, dar Nuțu care nu face nimic și stă cu burta aia mare la soare, m-a forțat că mă bate dându-mi un brânci să cad cu ochii în gardul ăla care abia se ține, fir-ar mama lui a dracu de putoare ordinară că m-a secat și a dat-o după mine și pe aia mică, că suntem trei guri și locuri de muncă nu e pentru țiganii cinstiți.

Am ajuns la magazin și pusesem în fustă o pâine și corpul delict, cutia aia de pateu, dar inculpata Luci se uita la parfumuri și a zis să îl ia pe ăla cu cutie roșie și să îl punem în buzunarul fraierului ăla chel, că i-l recuperăm noi din buzunar când ieșim, că ea are antecendente de șuță și nu îi e frică nici de dumnezeu.
Dar ăla nu avea buzunare că tricoul era lung și acoperea pantalonii la buzunare, mie mi s-a făcut rău de la stomac, mă rodea o presimțire, mi-a zis și aia care dă în bobi că anul ăsta ori cade Nuțu la pârnaie iar ori mă otrăvește Luci ca să facă copii în liniște cu banii pe care îi pun deoparte să divorțez, unul moare sigur.

Eu nu am știut că atunci când ea mi-a dat pumnul ăla în cap și mi-a băgat la țâțe parfumul cu sila a văzut vânzătoarea, și când am vrut să ies tremurând pe ușă că mă luase cu leșin la lingurică și aveam genunchii moi, m-a oprit să scot ce am furat. Eu am zis că nu am furat nimic, să mă bată dumnezeu și ea a zis că a văzut cutia roșie. L-a chemat pe badigardul ăla care dormea la intrare sub ziar pe scaun și i-a zis Florine avem o problemă.
Eu de frica lui, că știu de bătaie cât mă rupe Nuțu acasă am scos pâinea, iaurturile, zacusca, sticlele de suc, parfumul și setul de cuțite de plastic, și i-am bătut obrazul la vânzătoare, să dea dumnezeu să ajungi și tu ca mine amărâtă și să n-ai parte de ce ai mai sfânt pe lume. Vânzătoarea mi-a zis că nu are nimic sfânt, că e singură doar cu motanul bătrân, poate să îl ia dumnezeu, și râdea așa rânjit la mine să mă simt eu ultimul om că se beleau la noi toți din magazin, dar m-a inervat doar când a zis că cel mai sfânt lucru e țigările, de ele nu se poate lăsa, dumnezeu i-ar făcea un bine dacă ar scăpa-o și s-a uitat așa la mine într-un fel. Atunci abea am văzut roșu înainte și m-am întunecat la față, de unde știa ea că eu vindeam cartușuri de țigări false și am căzut la bahau când eram minoră cu supendare?

Nu știu cum am scos cutia de pateu, că mi-a întunecat dracu mințile ca atunci când am lovit-o pe mătușa bătrână de șifonier de a paralizat, și i-am aruncat-o în cap direct în frunte, și când am vrut să plec, că puteam să fug, lumea sărise după tejghea să o scoale pe vânzătoare, Luci nu mai era și m-am dus pe raion să o caut da fugise demult acasă.

Declar că nu e adevărat că m-am zbătut de l-am lovit cu capul în dantură pe badigard rupțându-i un dinte, era fals, doar l-am zgâriat pe față de frică să nu mă cocoșeze și că am stat cuminte după ce mi-a pus cătușele și m-a urcat în mașină, nu am scuipat pe nimeni, îmi era rău și am nimerit greșit.

Acestea au fost faptele eu nefiind vinovată de ceea ce mi se aduce, că dacă mă lasa în pace îmi vedeam de treaba mea nu să tratezi clientul cu o lipsă totală de nesimțire. Aș vrea să o căutați și pe Luci că ea m-a îndemnat și a fugit la Nuțu, cred că sunt pitiți la mă-sa care stă în Răzoare, la numărul 32, e casa aia mică a unui om care stă în Italia și a ocupat-o ma-sa abuziv, trăiește într-o infecție de o să simțiți care e după miros.

Îmi pare rău de ce s-a întâmplat și vă rog să vă fie milă să nu mă pedepsiți mai mult decât m-a bătut dumnezeu fără copii și cu bărbatul rău, alcoolic și cu țiitoare, că eu duc tot amarul de greu.

Florica Cărăuș, fără ocupație momentan și fără acte de indentitate că mi l-a rupt Nuțu la beție.

@Madddz, care îmi scrie:

Mi-ar placea sa citesc o colectie de lucruri (frumoase, urate, reprosuri, complimente, you know better) care ti s-au spus si pe care nu le-ai uitat, sentimentul provocat de ele fiind simtit inca viu, ca si in momentul in care le-ai auzit.
Genul ala de conversatie sau de replica care iti rasuna in urechi toata ziua, pe care nu doar ai auzit-o, ci ai simtit-o …ca si cand cineva te-ar fi pictat cu rosu, cu o pensula groasa, pe bluza alba, si ori de cate ori cobori ochii ii vezi si simti opera. Stii tu.

***

Ești urâtă când plângi.- Mama îmi zicea asta.
De atunci, mă feresc să plâng în fața cuiva. Dacă o fac, înseamnă că omul ăla este, deja, parte din familia sufletului meu.
A vărsa lacrimi în fața cuiva ține de o intimitate mai mare decât sexul.

Iertați-mă, nu vreau să fiu nepoliticos, dar sunteți foarte frumoasă. – Necunoscutul care s-a oprit în fața mea, pe stradă.
…Am luminat ca un soare, toată ziua aceea. Și de atunci, fac, la rândul meu, complimente de bun simț, să dau lumina, mai departe.

Oricum voi trăi mai mult decât tine. – Bărbatul numărul 3, în toiul unui scăndăluș. L-am privit alb și i-am spus: Este cel mai neobișnuit compliment care mi s-a făcut. Alții le spun, iubitelor, banalul “vreau să fii mama copiilor mei”, pe când tu mă duci la groapă, de vie, ca să-mi scurtezi suferința.
Au trecut mai mult de opt ani de atunci. Eu trăiesc, el e mort după mine.

Dacă mă părăsești, mă sinucid. Bărbatul numărul 1. Nu l-am părăsit, deși relația era agonică și mă sufoca. …Am aflat, după trei ani, cât de mult și de des mă înșelase.
Atunci m-am reapucat de fumat, ca să nu mor. Și l-am și părăsit. Nu s-a sinucis.
Oamenii care amenință, la disperare, cu sinuciderea, sunt mai puternici decât partenerii lor. Iar durerea lor nu e mare, căci dacă i-ar consuma, nu ar mai pierde timpul cu amenințări.

Schiauni în jurnal din ziua 3 că te doare. – Bărbatul din eter. Sorbise, bolnav, înstrăinat și în derivă, tot sufletul meu din jurnal. După care m-a căutat, simțea nevoia să-și confirme că sunt reală și că suntem doi, la fel. A aruncat în luptă toate armele, pentru a mă cuceri. …Mă cucerise deja (dar nu știa) de la a patra propoziție.
Falsă, totuși, afirmația sa. Am schieunat din ziua 1, nu 3, și iată cum, AICI. Ahh…

Când  cineva intră în viața ta AFLĂ CE DAR TREBUIE SĂ PRIMEASCĂ DE LA TINE. – Șaguna, dragul care-mi ține loc de mamă, deși are vârsta la care ar putea să fie fiul meu. Prin sms, într-o noapte, după ce vorbiserăm o oră la telefon, eu plângând în hohote și spunându-i, cum, mă, să schiaun, cum să schiaun, cât de lipsit de suflet poate să fie bolovanul ăsta?
Ei bine, bolovanul ăsta s-a dovedit a fi, de fapt, un suflet înghețat.
Când a bătut la ușa jurnalului meu, nu s-a uitat pe ea, să citească ce scrie:
Manon – cabinet de încălzit suflete cu lumină naturală
.
Warning! Creează dependență.

***

Doar astea îmi vin în minte acum.
No worries, nu e timpul pierdut, viitorul are un singur scop: să descopere trecutul.

@d. care îmi scrie:
Ce se întâmplă cu gâzele, buburuzele de exemplu, care se aşează pe tine, ajungi acasă, iar dânsele sunt la distanţe incredibile (pentru ele) faţă de casa lor,  se mai întorc? Încep alte vieţi?
Parc-am avea de învăţat de la ele, detaşatele şi curajoasele : ))
Și cât le-o lua melcilor să se găsească (şi mai ales cît le-o părea de mult) până se află şi se curtează cu ale lor corniţe? I-am şi văzut cum se sărută ore-ntregi, semn că resimt şi ei lentoarea căutării- vaaai, răbdătorii! Eu una mă înclin în faţa lor (oi fi acum un pic cam silly? neah, nu aici, nu cred).

Nu știu de toate gâzele, însă de gărgărițe știu. Le-a colorat puternic, Cel de Sus, pentru a le-nsemna că sunt aparte.
Ele nu aparțin naturii, natura le-aparține lor. …Așa că își iau zborul, schimbă locul într-adins, și caută, și caută, până se-așază pe mână delicată de fetiță tristă, și ea, fetița-ngână cântecul zâmbind: Gărgăriță-riță, zboară-n poieniță, încotro vei zbura, într-acolo mă voi mărita…Iar gărgărița zboară, urmărită de privirea fetei, punct roșu de speranță…
…Iar de se-ntâmplă s-o aduci acasă, proptită-n piciorușe pe hăinuța ta, e semn c-a obosit puțin, de-atâta zbor, sau, știu eu, vrea să-ți spună l-ai găsit, deja, să nu mai cauți?

***

Și melcii au poveste.
Milindu-se de ei – că n-au picioare, ci se târăsc lăsând în urma lor sclipici, Atoateștiutorul le dă viață doar în anume zone, izolate… să se găsească lesne, să caute puțin.
Drumul înspre iubire, chiar dacă scurt în ochii noștri, e destul de lung…
…Însă și-aici Mai Marele și-arată-nțelepciunea, căci i-a făcut hermafrodiți…Așa că e de bine, pentru ei; sunt liniștiți și-n pace cu ei înșiși…
Doar noi privim chiorâș, cu ochi de pizmă, ascunși după tufiș…