Alergenul incognito

on March 15, 2010 in Oglinda

Acum trei ani mă apucase mâncatul sănătos. Am făcut vânt la ghenă uleiului de la bunica şi mi-am cumpărat din ăla de orez. Mâncam crudităţi din piaţă, ierbivoră, până mi se apleca. Ba, într-o zi, am cules de pe o tarabă şi nişte fructe ciudăţele, pe care nu le-am mai întâlnit decât la biata bunică-mea, în pădure: coarne şi porumbe.

La două săptămâni mi-a apărut pe corp o buburuţă mâncătoare. A doua zi, încă trei. A treia zi, alte 500.
Am fugit la dermatolog. Mi-a dat nişte pastile care mă făceau să umblu high pe stradă, să fiu lucidă până dimineaţa, iar de atunci până seara, să dorm mergând.
M-am întors la dermatolog, plină de luciri ciudate în ochi. “Mă mănâncăăă tot corpul, şi mă comport ca şi cum sunt sclava ţuicii de dimineaţă! Ce să fac?”
“Vă trimit la un alergolog bun”, îmi zice medicul cu o privire de eşec.

Alergologul mă studiază îndelung, zice un hmm profesionist şi decide nazal: “Nu vă trimit să faceţi testele de alergii, sunt doar câteva, costă prea mult şi, din câte imi dau eu seama, alergenul pe care l-aţi contractat poate fi luat, începând de la margarina din frigider, până la gelul de duş din baie…Vă pot introduce  într-un program de testare a unor medicamente noi. Luaţi câte o pastilă, din recipientul acesta mare, în fiecare zi, şi notaţi pe acest grafic simptomele.”
“Adică mă faceţi cobai?”
“Mda.”
“Şi versiunea cea mai proastă e că pot muri?”
“Versiunea cea mai proastă este, dacă nu încercaţi asta, să rămâneţi cu urticaria până la adânci bătrâneţi.”
“OK. Dar vă rog să nu îmi daţi placebo, căci la mine nu funcţionează autosugestia. Ultima dată mi-am indus că l-am călcat pe nemernic cu maşina şi că am scăpat nepedepsită, şi când m-am trezit din reverie el era tot viu, iar eu, tot neposesoare de  maşină.”

Timp de trei luni am înghiţit forţat nişte capsule cât buricul degetului, umplute cu praf alb, şi-mi notam pe hârtie, conştiincioasă, mâncărimile. Partea proastă: tot urzicată eram; partea bună: nu simţeam efecte secundare de la misterioasele capsule (nu e timpul pierdut…).
Bref: Am scăpat de urticarie luând, timp de un an întreg, xzyzal (vă daţi seama ce pastilă e aia căreia nu i se găseşte un nume coerent).

Anul trecut, în septembrie, fac un festival de teatru şi, în ultima zi, la festin, gust nişte mititei şi o linguriţă de tort. În zece minute, îmi pare o buburuţă mâncătoare drept în frunte. O anihilez cu xyzal, şi uit.

În decembrie, dumnezeu şi-a adus aminte de mine: Cu cine faci tu, puiule, sărbătorile de iarnă?
Singură, Doamne.
E, ia de aici o urticarie, să ai şi tu pe ce pune mâna!

…De atunci iau două pastile de xyzal pe zi.

Azi e 15 martie, iar aseară m-am otrăvit în plus cu două ouă pe care le-am încăierat în tigaie.
…Şi m-am târât până aici ca să scriu aşa: Las moştenire… acest… pix…

22 Responses to “Alergenul incognito”

  1. Bear Grylls says:

    Esti FOARTE buna,Manon(la scris,vreau sa spun).Imi pare rau ca te-am descoperit atat de tarziu.
    On topic:Sunt o alergica profesionista.Asa ca-mi permit sa-ti dau cateva informatii:
    1.Trebuie sa descoperi neaparat ce aliment sau component alimentar ti-a provocat acele reactii.Dupa ce le vei elimina vei scapa de neplaceri.
    2.Prima reactie alergica am avut-o pe la 30 de ani mancand un morcov crud(!!!)Mi s-a umflat limba,apoi buzele si am crezut ca ma sufoc,dar mi-a trecut.
    3.Timp de ani de zile am avut reactii aproape asemanatoare la multe alimente si nu stiam ce sa mai mananc.Pana mi-a picat fisa:era de la sarea iodata din comert.Am inceput sa cumpar numai sare marina si au disparut toate neplacerile.Iar daca mananc in alta parte nu adaug deloc sare in mancare.
    E bine sa faci totusi niste teste,oricat ar costa.Si te voi mai vizita cu placere daca-mi voi aminti numele blogului.

    • Manon says:

      @Bear Grylls: Am luat alergenul incognito din tortuletul ala, anul trecut. Atunci mi s-a declansat alergia. Stiu ce trebuie sa fac, sa ma intorc la frunze si morcovi.
      Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru sfaturi.
      Te mai astept pe aici, ti-am dat mail ca sa nu uiti adresa, 😉

    • CristiMe says:

      Am frica de ace =))

  2. CristiMe says:

    Auci , dureros de urat 😐
    Si eu mananc sanatos (sau incerc :)) dar nu fac exces , incerc sa ma tin departe de cipsuri / fastfood si alte porcarii , salata , fructe etc,nu am avut probleme cu astfel de urticarii , si darar Domnu si Zeul fructelor sa ma apere de asa ceva :)).
    Si totusi medicii nu au reusit sa elimine urticarea de tot !?
    Deaia nu ma duc eu sa imi fac analize sau cand sunt racit la doctor , cine stie ce mai gaseste si ce pastile imi indeasa pe gat :))

    • Manon says:

      @Cristi: Iti dai seama, unul dintre cei mai buni alergologi m-a sfatuit sa nu fac testele alea, cu ajutorul carora puneam sa descopar alergogenul (probabil ca ma voia mai mult ca si cobai).
      Te sfatuiesc sa iti faci analizele, macar o data pe an, promiti? Nu e de joaca acolo.

  3. Eli says:

    Eu am scapat de alergii numai in momentul in care am ajuns la Olanesti si m-am adapat cu izvorul 7( un fel de apa cu gust de ou clocit si miros de insuportabil, dar pe care le-am suportat si iata ca primaverile si toamnele nu mai sunt un sir interminabil de stranuturi si urticarie).
    Multumesc Nona pentru adaugarea blogului mei la lista de prieteni. :*

    • Manon says:

      @Eli: draga mea, am fost si eu, in pruncie, la Olanesti, si am baut mizeria aia sulfuroasa. Pe o perioada de doua saptamani, m-a durut stomacul crancen, fara nicio cauza aparenta.

  4. Margeluta says:

    Cum sa lasi mostenire pixul tau?(vai cum a sunat! :D)Tocmai acum cand ti-am pasat o leapsa? Dupa ce ca iar te-ai otravit, eu iti mai dau si de munca…:P asta ca sa fii ocupata si sa uiti de alergie…:)

    • Manon says:

      @Margeluta: Iubita, simtindu-mi sfarsitul aproape, am decis sa las mostenire bunurile. Sunt saraca lipita, asa ca m-am gandit sa imi dau pixul
      Nu stiu ce e aia o leapsa, si refuz sa devin dependenta si de jocuri, asta e boala grea;-)

  5. Geo says:

    Ce-am inteles eu:
    1.De la urzicaturi ai simtul umorului, efect secundar, nu deranjeaza.
    2.Nu trebuie sa mai faci totul singura.
    3.Renunta la a mai incaiera oua.
    Te faci bine si ramai si cu pix.
    Lasand gluma la o parte, protejaza-ti ficatul!

  6. A. says:

    Daca exista o zeita a alergiilor, ma incoronam singura cu succes si intr-o ceremonie cu atata fast de dadeau mana ungurii cu prm-istii si tzapu’ cu iliescu. Dar cum nu exista, oftez si constat cu dezamagire ca nu’s singura. Iau xyzal de pe vremea cand nu exista in romania, evident din disperare deoarece alergiile nu-mi mai treceau. clorfeniramin, clorocalcin si alte cloruri sunt absolut apa de ploaie ptr organismul meu. am facut milioane de teste, zgarieturi de alea pe mana si cu alergeni presarati pe rana sa vedem totusi la ce e pielea asta rea alergica. raspuns: la nimic. (in continuare fac bube cand imi vizitez orasul de bastina. imi apar in maxim 6 ore) daca gasesti vreun leac miraculos.. share or be doomed! 😛
    te pup.

  7. Alexandra Murarus says:

    noni, eu tocmai am descoperit ca am dermatita atopica. ceva ce nu se stie exact de la ce apare, ca o fi de la mancare, ca o fi de la cosmetice, ca o fi de la iarna (ca iarna se usuca pielea)..nu se stie. mi s-a explicat ca tre sa ma dau cu niste crema scumpa, sa ma spal cu un sapun care nu contine spaun (scump, da) si sa evit conservantii! Ueman aceste sfaturi ma simt mai bine daaar ideea e ca dermatologia este cea mai PE GHICITE dintre specializarile medicinei. incearca sa elimini din alimentatie, pe rand, chestiile care iti pare ca inautatesc urticaria ca sa vezi ce ar putea sa o cauzeze. E tare enervant, stiu, si te exaspereaza la un moment dat dar, cu curaj, inainte!

    • Manon says:

      Mura, deci suntem bolnavi cu totii…Eu trebuie sa tin regim, insa data trecuta alergologul mi-a zis pe sleau: trebuie sa am rabdare pana cand pardalnicul de alergen imi iese din corp. Ete, aici, am io o problema, cu asteptatu’… 😉

  8. Bear Grylls says:

    @Cristi:Doctorii lucreaza cu materialul clientului.Nu madicii elimina urticaria,ci organismul tau.Daca poate poate,daca nu nu.
    @Manon:Predispozitiile la alergii exista in corpul unora dintre noi si se manifesta brusc,la un moment dat,pe parcursul existentei noastre.Alergia ta este,evident,de natura alimentara si se datoreaza unui conservant,colorant sau altei substante care a fost atat in tort cat si in mici.Daca-mi permiti,iti recomand sa mergi la persoana care a preparat micii respectivi si sa-ti spuna exact ce a pus in ei.Daca i-a luat de la supermarket,trebuie sa eviti sa mananci alta data.Cred ca e de la amestecurile de condimente sau de la mustar.
    In familia mea toti suntem alergici pe linie materna,insa fiecare la alti alergeni.Un nepot,de exemplu,a intrat in soc anafilactic de la o pastila de biseptol.A fost insa salvat si acum e mersi bine.De aceea se intampla ca stiu cate ceva despre asta.
    P.S.Multumesc pentru link.Sper sa nu-l pierd.

    • Manon says:

      @Bear: Nu am de unde sa ii iau pe aia cu micii, era un serviciu de catering si patania e din septembrie, anul trecut. Eu suspectez tortul acela festiv, care avea martipan de coloare turcoaz. Acolo e misterul… O sa ma feresc de cofetaria respectiva. …Si de turcoaz, cat io trai!

  9. Relu says:

    Xyzal e un medicament foarte cunoscut si destul de bun (si de puternic), deci nu esti cobai. Dar, in loc de xyzal, mai bine ai vedea de ficatul ala.

    Cat despre depistarea agentului alergen, eu zic s-o iei invers: te opresti din mancat 40 de zile, apoi mananci cateva zile orez gol, apoi morcovi goi, si tot asa. O sa fie mai greu in zilele cu ulei de floarea soarelui. Iar la final, daca n-ai gasit, pleaca in cautare de polen: nu mai mananci nimic si mirosi toti copacii din jurul blocului.

    A, neaparat, trebuie sa le faci pe toate cele de mai sus dezbracata, ca scarbavnicul alergen se poate ascunde prin haine.

    • Manon says:

      @relu: multumim pentru sfaturi, o sa tin cont de ele. Mi-a mai sugerat cineva, la fel de inspirat: piatra, de cănepă. În jurul gatului, pe marginea lacului, cu avant. Ma mai gandesc. 😉
      Experimentul la care am fost cobai continea substante nedivulgate, nu xyzal. La ala am apelat in ultima instanta.
      Am uitat sa precizez, la ultima ecografie ficatul era tot acolo. Nemodificat.
      P.S. Imi place blogul tau, la nebunie!

  10. jjj says:

    Stii care este adevarul? Noi nu facem alergie la alimente ci la substantele chimice introduse in ele. Degeaba spune laboratoru ca esti alergic la cazeina, gresit suntem alergici la pesticidele din cazeina, pentru ca animalele pasc iarba cu pesticide si laboratoru are aceeasi branza cu pesticide si substante de inchegare a branzei.Ca sunstanta de comparatie laboratoru ar trebui sa aibe cazeina pura ori asa ceva nu mai exista. Substantele din branza si pesticidele se adauga la alte substante din alte produse si se fixeaza si cumuleaza.

  11. jjj says:

    Substantele chimice nu se elimina toate , organismul nu stie sa le elimine pentru ca 200000 de ani nu le,-a folosit. Metcurul se depune in muschi oase unde considera organismul, au mase mai mari. Generatiile noi de Antibiotice nu se elimina deloc. Peste ele vin cele din alimente si uite asa ajungem un pachet de plastic.

Leave a Reply