orbiți cu semnul plus

on April 16, 2011 in Oglinda, Sub lupă

Îi detest pe cei care vorbesc în numele lui dumnezeu. Helău, oaie din turmă, te-a uns cel de sus mijlocitor?

Sunt, unii oamenii, credincioși la maxim. Și discreți. Acolo este forța lor. Spun de bine, fac bine, se înfrânează când țâșnește din ei meschinăria.

Sunt, alții, care îți dau lecții bubuitoare, de parcă te pironesc pe cruce.
Te întâlnești cu unul de ăsta care începe cu pildele, cu ortodoxia… te îngroapă, nu te luminează.
Îmi crește tensiunea, brusc.
Deci puiule, te calc pe cap. Eu nu sunt dusă la biserică. M-am născut cu dumnezeu în inimă și mă adresez lui, direct – fără să mă bag sub poala popii, să înșir acatiste pe hârtia în care am înghesuit fișicul de 50 de lei sau să te oblig pe tine să faci ceva pentru că așa vrea ăl de sus.

Bine înseamnă să nu fac rău – și asta nu știu dacă e legea lui dumnezeu, că nu sunt Moise, nu mi-a dat nimeni poruncile în brațe, să le împart.
E legea mea, de OM.

*

Am scris, ieri, un articol, în care vorbeam, sarcastic, despre imbecilii care își fac cruci mari la vederea bisericii și pe urmă te înjură de morții mă-tii.
Și-mi scrie unu, la comentarii, de mă… crucește.
Învăluit în cuvinte cu aură de biblie, îmi dă peste gură, că de ce mă leg de ăia din autobuz?
…Adică el, absolut intolerant, creștinul ortodox, îmi dă lecții despre toleranță… Uat dă fac?

Deci gizas! Nu mă activa, nenicule…

Nu mă activa, căci m-am înmuiat, de la un timp… Mai punctez, în jurnal, câte o impresie, pentru cei care vin aici zilnic să vadă ce mai simte Manon.
Nu prea mai simt nimic, sunt la faza în care eu, mie, îmi sunt indiferentă.
Îmi pasă, azi, că în ocean se scurge plutoniu și iod radioactiv. Mă doare-n cur de mine. Și de viitorul meu. Mă seacă-atât de mult trecutul, încât nu dau doi bani pe ce va fi cu mine mâine.
Îmi pasă de copii. De copiii altora. De viitorul lor. De părinții ăia care peste șase luni vor tremura la gândul că afară plouă cu acid iar cel mic nu se poate da în leagăn.
De asta nu mai scriu ce mă frământă zilnic. Să nu stârnesc ironii. …De fapt, nu mi-e frică dacă le stârnesc, ci de cum pot răspunde la ele.

…Și-mi aterizează, ete, în jurnal, biblia vorbitoare, ca să îmi arate degetul mijlociu pus cruce pe articolul pamflet… Ahh…

Băi, orbi ce luați numele lui dumnezeu în deșert căci nu dați, DE FAPT, niciun scuipat pe semenii voștri, vreți să vă spun eu cum e cu crucea?

E una singură, de lemn, și ți-o face ALTUL!

13 Responses to “orbiți cu semnul plus”

 1. Margeluta says:

  Tot timpul se gaseste unul de-asta moralist din fire… geez!

 2. Ema says:

  Deci, gizăs!… “gizăs CE?” 🙂 Hai ca m-a amuzat!
  Dragă Manon, știi foarte bine că nația asta excelează la capitolul lecții TEORETICE de moralitate! De fapt, levităm in propria noastră blazare si inerție. Din cand in cand imparțim cu dărnicie sfaturi despre pioșenie. Așa pentru liniștea suflețelului nostru și că… “vede Cel de sus”.
  Apoi, dăm pe OTV.

 3. M. says:

  Da, Nonuca, total de acord cu tine. Se cam confunda credinta cu religia. Nici eu nu ii inteleg pe cei care vor cu tot dinadinsul sa crezi in ce cred ei si cum cred ei si sa practici religia lor in stilul lor. Fratilor, daca eu nu va deranjez cu nimic, voi de ce imi bateti la usa cu Biblia in brate???

 4. ana says:

  am zambit. poate si pentru ca mi-am adus aminte de joculetul din bucataria din vitan. cu icoana.

 5. Dara says:

  Of Nona, de oameni care fac rău şi pe care dacă îndrăzneşti să-i pui la punct (te aperi), îi apucă blestemele şi “las’ că te vede Dumnezeu”, sunt sătulă până peste cap. Ăia habar nu au ce e credinţa.
  Lupul moralist are mulţi adepţi.

 6. kittysor says:

  …popii iau de la 1000 lei in sus pentru o cununie! Pentru un botez 500-600 lei!
  Asta in conditiile in care taxa legala este undeva in jur de 50 – 150 lei; nici macar pentru asta nu da chitanta!
  Pe ei Dumnezeu nu-i vede? Ar trebui sa-i vada primii!

  …mi-e lehamite!

 7. Unu mic says:

  Lasand la o parte discutiile legate de biserica si crestinism observ o mica mare neglijenta in viata ta si anume asta: “Îmi pasă, azi, că în ocean se scurge plutoniu și iod radioactiv. Mă doare-n cur de mine. Și de viitorul meu”
  Cum Nona, adica stiu cum, am trecut si eu prin starea asta, darrrrrrrr te rog sa nu uiti de tine, fii putin egoista, TU esti cea mai importanta pt. TINE. (parerea mea)
  Pupici.

 8. Evergreen says:

  Direct la gioale. Si-n plex! Si-n crestet.

  Nonetteeeeeeeee… iti doresc sa treci peste asta, indiferenta fata de tine. Pen’ca mor de ciuda si pen’ca ochii tai sunt frumosi si-ar trebui luminati din interior tot spre tine. Dar eu stiu ca o sa vina vremea ta cand o sa te ridici, cu nasucu’n vant, increzatoare.

  :*:*:*

 9. Robinhood says:

  Tu stii cat de mult te iubesccccc Ingerul meu drag!

Leave a Reply