Archive for July 19th, 2004


Recunosc, sunt într-o criză existenţială, şi poate că din această cauză mi se bulbucă ochii de nedumerire, când văd noile reclame de sezon…
Noul principiu conform căruia reclamele nu mai au drept targhet femeia, ci excitaţia ei, mi-a zdruncinat consistent existenţa: o dată, că nu ştiu dacă trebuie să renunţ la cafeaua şi cola preferate – că nu mă mai încadrez, şi doi, vă spun mai încolo.

Aşadar, nouă reclama la Elita Verde…
Ce văd eu, privitor – consumator, în noua reclamă?… O slăbătură cu burtă, muşcată de sfârcuri ca să dea sexy (dacă anorexia e sexy…), zace la o masă.
Pritoceşte o cafea cu ochii alunecaţi, şi se linge la gură cu zahărul, căci tocmai a pus ochii pe un berbant ce şade vis a vis. Pentru că i se pare că masculul dispare din raza ei de adulmecare, lasă cafeaua şi dă să plece, înciudată. Dar , iată, minune, că dă nas în piept cu masculu’ care, şmecher, îi reperase feromonul…Şi se aşază cu el la a doua cafea…
Restul – ne imaginăm eu, tu, şi toţi copiii care privesc.

 Acum îmi scot ochelarii şi întreb, solemn:
Din această reclamă, noi trebuie să înţelegem, ce?
Această reclamă, cui se adresează?

 … Până acum, reclamele la Elita verde erau făcute tot pentru femei singure (vezi aia cu revelionul), acum s-au schimbat. …Au dat distincţia pe excitare?
… Cu siguranţă, sunt deplasată, însă atâta curveala, atâta “poală în sus”, nu duc decât la pierderea pe nesimţite, prin îmbâcseala televizată, a unor valori care conţin, printre altele, bun simţ, respect şi cultivarea ideii de fidelitate în cuplu, nu de sex amuşinat într-o bodegă.

… Văzând şi reclama cealaltă, la cola, în care o taximetristă, încinsă şi aia, ademeneşte în maşină în coleg de breaslă, îmi dau seama că vorbim aici despre un adevărat trend, frate! Fenomenul libertinajului şi jemanfisismului se răspândeşte îngrijorător de repede, iar eu voi bea numai apă de la robinet, căci mă încadrez perfect în targhetul Apei Nova.
…De aia (şi acesta e punctul 2) nu m-am mirat când, acum trei zile, bărbatul m-a părăsit, pentru motivul “sunt liber şi vreau alte femei”.
Îl înţeleg: undeva, într-o terasă, o putoare, încurajată şi de sfântul exemplu al televiziunii, îşi dă cu zahăr la gură, în aşteptare.
Schimbul e corect: laşi o femeie înlăcrimată pentru una uşor umezită.

 Please… Acest spot poate fi folosit cu succes pentru reclama la prezervative sau la un nume de motel.
… Pentru că, în loc să îmi rămână în cap cafeaua, mi se agaţă de limbă, involuntar, celebra replică de constructor:” **te-o, bă!” …Pardon.

P.S. Poate mă reprofilez, ia bagă ochiul aici, în monitor: Mă ridic, îmi împing cupa D înainte şi vă privesc pătrunzător (atenţie la gura mea, mi-am dat cu ciocolată kandia): Dragii mei, chiar vă plac anorexicele?